Hvordan får samfundet flere mennesker med funktionsnedsættelser i job? Hvordan har statestikken været før og hvordan kæmper vi i mod den? Læs her et bud på hvad der skal til for at vende billedet.
Der tales i det danske samfund meget om det rummelige arbejdsmarkede. Udtrykket bunder i tanken om at, der skal være plads til alle, og at alle skal med, og have en fair chanhce på arbejdsmarkedet. En chance skal gives for at vise, at alle kan noget. På forskellige sociale medier, Facebook, og især LinkedIn debateres der om, hvad der reelt skal til for at ændre på situationen som mange mennesker står i. Der florer tal fra 40.000 til 800.000. Vi fokuserer her på, ene og alene de mennesker der er visiteret til arbejdsmarkedsordningen fleksjob, og jonglerer derfor ikke med tal. Vi vil med denne guide give et af de værktøjer der er afprøvede, i indsatsen på at skaffe en fair chance på arbejdsmarkedet for fleksjobbere.
Fleksjob er en unik dansk ordning, som blev skabt i slutningen af 1990’erne for at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked som alternativ til førtidspension for personer med væsentligt reduceret arbejdsevne. Der er aktuelt mere end 100.000 personer (jf. Ålborg universitet, 2024, fra projektet “Hvordan skabes et mere velfungerende fleksjobmarked?” ), som arbejder i fleksjob eller venter på at komme i fleksjob.
Gratis information til fleksjobbere
Gratis information til arbejdsgivere